اصفهانیا به نقل از بهداشت نیوز، ﺗﻨﻮﻉ ﺍﺟﺰﺍﻱ ﻏﺬﺍﻳﻲ ﺩﺭ ﺷﻴﺮ ﺑﺎﻋﺚ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎ ﻣﺼﺮﻑ ﻳﻚ ﻟﻴـﻮﺍﻥ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺩﺭ ﺭﻭﺯ، ﺑﺘﻮﺍﻥ ﺑﺨﺶ ﻋﻤﺪﻩ ﺍﻱ ﺍﺯ ﻣﻮﺍﺩ ﺿﺮﻭﺭﻱ ﻣﻮﺭﺩﻧﻴﺎﺯ ﺑﺪﻥ ﺭﺍ ﺗـأﻣﻴﻦ ﻛـﺮﺩ. ﺁﺏ، ﺑﺨـﺶ ﻋﻤـﺪﻩ ﺷـﻴﺮ ﺭﺍ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣﻲ ﺩﻫﺪ (۸۷ درصد)، ﺑﻘﻴﻪ ﻣﻮﺍﺩ ﺷﻴﺮ ﺍﺯ چربی (۴-۵/۳ درصد)، پرﻭﺗﺌﻴﻦ (۵/۳ درصد)، ﻻﻛﺘﻮﺯ ﻳﺎ ﻗﻨﺪ ﺷﻴﺮ (۷/۴ درصد)، مواد معدنی (۸/۰درصد) ﻭ ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﻫﺎ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.
لبنیات حاوی بیشترین مقدار کلسیم و فسفر در بین دیگر گروههای غذایی است. ویتامین های گروه B به اختصاصی ریبوفلاوین (B2) به مقدار زیاد در شیر و فرآوردههای لبنی یافت میبشود. مقدار ویتامین های محلول در چربی (A, D, E, K) به نسبت چربی حاضر در شیر، متفاوت است. فرآورده های لبنی به نسبت فرآیندی که روی آنها صورت می گیرد، مقداری از قیمت تغذیهای خود را از دست میدهد.
چربی شیر ﻗﺎﺑﻠﻴـﺖ هضم بالایی دارد و ﺣﺎﻭﻱ چربی های الزامی ﻣﻮﺭﺩﻧﻴﺎﺯ ﺑﺪﻥ است. پرﻭﺗﺌﻴﻦ ﻫـﺎﻱ ﺷـﻴﺮ نقش ﻣﻬﻤﻲ ﺩﺭ ﺗأﻣﻴﻦ پرﻭﺗﺌﻴﻦ ﻣﻮﺭﺩﻧﻴﺎﺯ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ ﺑﺪﻥ دارد. ﻧـﻴﻢ ﻟﻴﺘـﺮ ﺷـﻴﺮ، ۲۰ تا ۲۵ درصد ﺍﺯ ﻛـﻞ پـﺮﻭﺗﺌﻴﻦ موردنیاز روزانه ﺭﺍ ﺗأﻣﻴﻦ ﻣﻲﻛﻨﺪ ﻭ ﺣﺎﻭﻱ ﻣﻘـﺎﺩﻳﺮ ﻗﺎﺑـﻞ ﺗـﻮﺟﻬﻲ ﺍﺯ ﺗﻤـﺎﻡ ﺍﺳـﻴﺪﻫﺎﻱ ﺁﻣﻴﻨـﻪ الزامی بدن است. ﺑﺎ ﻣﺼﺮﻑ سه تا چهار ﻭﺍﺣﺪ ﺷﻴﺮ (ﻫــﺮ ﻭﺍﺣــﺪ ﻣﻌــﺎﺩﻝ۲۴۰ ﻣﻴﻠﻲ ﻟﻴﺘﺮﻳﺎ ﻳﻚ ﻟﻴﻮﺍﻥ ﺷﻴﺮ) ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻫﺎﻱ آن، زیاد تر ﻧﻴﺎﺯ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ ﺑزرگسالان ﺑﻪ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺑﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ. به علت محتوای بالای کلسیم و فسفر در شیر مصرف آن برای رشد، استحکام و سلامت استخوانها و دندانها الزامی است. از این قبل دریافت مقدار کافی کلسیم علاوه بر تاثییر روی سلامت استخوان ها، در تنظیم تعداد بسیاری از فعالیت های حیاتی بدن همانند انعقاد خون، هدایت جریان عصبی، انقباض عضلات، فعالیت آنزیمی و کنترل فشارخون نقش دارد.
مصرف روزانه و منظم منبع های غذایی غنی از کلسیم (همانند شیر و ماست کمچرب) میتواند خطر ابراز برخی سرطان ها را افت دهد. این چنین ترکیبات طبیعی حاضر در شیر، کارکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و با خنثی کردن سموم در شرایط آلودگی هوا از دستگاه تنفس و قلب و عروق محافظت می کند. مطالعات نشان داده است که مصرف سالانه ۲۰۰ کیلوگرم شیر و فرآورده های آن علتافزایش رشد، ترقی سلامت جسم، افزایش هوش و قوت فراگیری، افزایش توان کار، دیر از کار افتادگی و افزایش طول عمر می بشود. از طرفی، دریافت ناکافی شیر و لبنیات علتتأخیر در رشد استخوانی و مختصر قدی در کودکان و نوجوانان و افزایش گمان چاقی و پرفشاری خون و ابراز پوکی استخوان در سنین بزرگسالی و سالمندی می بشود.
«مریم توانایی»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
About Author
ممکن است بپسندید
-
این عکس، امروز از آنتن صداوسیما پخش شد + عکس_اصفهانیا
-
عکس دیدنی از تالاب کیاکلایه لنگرود +عکس_اصفهانیا
-
عکسی از عمل تازه ستاد جلیلی که پربازتاب شد_اصفهانیا
-
تا این مدت به سطح مطلوب در فناوریهای نوین نرسیدهایم/ الزام سه تحول بزرگ در حکمرانی، دادهپردازی و فرآیندها_اصفهانیا
-
امامزاده سید ابراهیم زنجان در بافت قدیمی این شهر_اصفهانیا